Birmovanecký tábor v Jakubovanoch

Bol v štýle duchovnej obnovy spojenej s aktivitami pobytového tábora.

38 birmovancov tohto roku sa odvážne rozhodlo počúvnuť a opustiť lákavé prázdninové ponuky, komfort svojho domova a na 5 dní odišlo do prírody pod Západnými Tatrami do Jakubovian (Provida Camp) so saleziánmi a animátormi z Veľkej. Veľmi pekne tento tím doplnili ockovia a mamy, ktorí sa postarali o to, aby bola zabezpečená kuchyňa a vôňa domova aj uprostred lesa.

14 birmovancov sa rozhodlo pre náročnejšiu náhradu spoločného programu, prajeme im, aby ju zvládli. Ťažšia je kvôli tomu, lebo je individuálna – teda mimo spoločenstva, v ktorom sa príprava na birmovku rozvíja. Viera nie je súkromnou záležitosťou, ale darom, ktorý sa rozvíja v spoločenstve Božej rodiny.

Tábor sa niesol v príbehu Cesta pútnika, ktorý sme mali na tábore už minulý rok. Po úvodnom zopakovaní a spomienke, že Christian – pútnik už dorazil do Nebeského mesta a poslal odkaz svojej rodine, sme vstúpili do príbehu jeho rodiny, ktorá opúšťa mesto materiálnych istôt (názov mesta bolo Skaza), aby si zachránili životy pre večnosť – teda aby mohli žiť tam, kde je býva Nebeský Otec.

Skvelé herecké výkony animátorov pomohli účastníkom preniesť sa do príbehu, aby našli čosi spoločné so svojim životom a motiváciu do aktivít, ktoré pomáhali objaviť krásu Božích ponúk, prekonávanie toho, čo je síce lákavé, ale dočasné a krásu spoločenstva Božej rodiny. Jej základom je Ježiš, ktorý bol uprostred nás v kaplnke, vo vzťahoch, ale aj v srdciach tých, ktorí si zamilovali a chránili Jeho prítomnosť.

Priebeh jednotlivých dní.

Úvodný deň bol cestovný a putovný, zoznamovací v tíme, ubytovací a pripomínajúci naše korene vo večernej súťažnej hre Milujem Slovensko na štýl rovnomennej televíznej šou, no o trochu v lepšom táborovom prevedení. Skutočne krásny záver dňa, ktorý technicky a obsahovo pripravili animátori s Jurajom – animátorom z Dubnice nad Váhom.

Druhý deň sme začali rannou modlitbou – duchovnými raňajkami, ktorých dobrým základom bolo Božie slovo a rozhovor s Bohom, od ktorého začína všetko dobré. Modlitba a Božie slovo sú základom kresťanského života, preto nechýbali ani počas tábora. Podobne sme si strážili čas na svätú omšu, v prípade potreby aj na sviatosť zmierenia a návštevu kaplnky, v ktorej bol Ježiš v Eucharistii – čakajúci na našu ochotu darovať mu trochu času.  Tento základ bol každý deň spolu s večernou modlitbou a príbehom Mateja na pokračovanie (tu je) – o tom, čo nás čaká v živote i vo večnosti a čo s tým. Pripomenuli sme si, že večer je príprava na posledné chvíle – nielen dňa, života, ale aj na celú večnosť. Preto je potrebné poďakovať, spomenúť si na všetku dobrotu a lásku, ktorú sme prijali a tiež je časom na zmierenie s Nebeským Otcom a ľuďmi – pokým je teda čas a dýchame.

Náplňou druhého dňa bola cesta putovania cez bludisko a prekonávanie hôr, ktoré mali názvy ľudských slabostí. Nemožno žiť v slobode a láske, ak sa rozhodneme zle, alebo neprekonáme pokušenia.

V treťom dni sme šli k vode (Liptovská Mara), ktorá je symbolom života, ale aj smrti. Potrebujeme sa rozhodnúť nežiť pre seba, ale v spoločenstve Božej rodiny. Na tejto ceste objavujeme ľudí, s ktorými sa potrebujeme naučiť nadväzovať dialóg a spoluprácu. Večer trávili v kruhu spoločenstva zvlášť chlapci a zvlášť dievčatá, aby si mohli povedať niečo, čo je iba pre ich uši.

Štvrtý deň bol duchovnou obnovou. Každý človek má dušu, ktorá má svoje schopnosti a túžby. Pripomenuli sme si, že sami tieto túžby nedosiahneme, preto potrebujeme rodinu a spoločenstvo, v ktorom rozvíjame porozumenie a spoluprácu. Nemôžem teda žiť pre seba, ako ponúka nám tento svet. Poobede sme odhalili skutočnosť, že síce môžeme život na zemi naplniť snahou uskutočnenie týchto túžob, ale smrť či iné okolnosti ich môžu zničiť, ak uprostred našich rozhodnutí a vzťahov neprebýva Boh, ktorý premieňa dočasné na večné.

Mnohí birmovanci využili čas aj sviatosť zmierenia a vytvorenie si plánu, ako žiť život ďalej, aby ho nezlomili ponuky, ktoré nás môžu vzdialiť od Nebeského Otca a od spoločenstva Jeho rodiny. Vlastne o túto vec ide, ak chceme žiť vieru ako dospelí kresťania  s pomocou sviatosti birmovania.

Krásny záver tábora s upratovaním a lúčením nás posunul do záverečnej časti prípravy na sviatosť birmovania. Nech sa každému podarí prežiť život naplno a byť šťastným uprostred skúšok tu na zemi a potom v plnej radosti v nebi 😊

Výzva: Si ochotný- ochotná prejsť z úrovne života, kde zbieraš iba pominuteľné šťastie, na level, kde ti ide o lásku k ľuďom a k Bohu? Čo konkrétne pre to urobíš?

Tu si môžete pozrieť fotky z tábora.