Prinášame predstavenie Hesla 2025: Ukotvení v nádeji, pútnici s mladými

Na záver letného plenárneho zasadnutia generálnej rady hlavný predstavený saleziánov kardinál Ángel Fernández Artime oznámil tému Hesla na rok 2025, ktorá bude niesť názov: „Ukotvení v nádeji, pútnici s mladými“.

Téma bola vybraná v spolupráci medzi hlavným predstaveným kongregácie a jeho vikárom, donom Stefanom Martogliom, ktorý prevzal riadenie Kongregácie od 17. augusta do 29. generálnej kapituly (16. februára – 12. apríla 2025). Ako vysvetlil samotný hlavný predstavený v predstavení Hesla, text napísaný „dvoma pármi rúk“ sa týka výberu témy a jej prezentácie. Vlastný komentár k Heslu vypracuje výlučne don Martoglio. Ten ho tiež oficiálne predstaví Dcéram Márie Pomocnice kresťanov a celej saleziánskej rodine – ako zvyčajne v posledných decembrových dňoch.

Základnými predpokladmi, ktoré ovplyvnili obsah témy, sú dve významné výročia, ktoré pripadajú na budúci rok: Jubilejný rok 2025, ktorý vyhlásil Svätý Otec František bulou „Spes non confundit“ (Nádej nezahanbuje, Rim 5, 5) a 150. výročie prvej saleziánskej misijnej výpravy, ktorú vyslal don Bosco do Argentíny.

„Toto všetko nás viedlo k myšlienke, že jadrom Hesla na rok 2025 musí byť ‚nádej‘ a cesta, po ktorej pôjdeme s mladými. To odôvodňuje názov: ‚Ukotvení v nádeji, pútnici s mladými‘,“ napísal desiaty nástupca dona Bosca.

Kardinál Fernández Artime a páter Martoglio v úvode prezentácie Hesla dávajú niekoľko tipov a radia, ako sa pripraviť na prežívanie nadchádzajúceho roka kresťanským a saleziánskym spôsobom, pričom čerpajú obsah z pápežskej buly a odvolávajú sa aj na slová nádeje (prežívanej, realizovanej, často zranenej) mladých ľudí na celom svete.

Foto: Samuel Hvizdoš

Každý váš dar investujeme do mladých

Saleziánske dielo je sieť saleziánskych stredísk, v ktorých denne tisíce ľudí trávi zmysluplný čas. Každý je vítaný. Váš pravidelný mesačný príspevok využijeme pre správny rozvoj vašich detí. Pomôže nám tiež rozvíjať športové, kultúrne, sociálne a duchovné aktivity pre mladých, rodičov a aj našich najstarších.

Podporiť teraz